Een schrijver komt naar Assen, een dansprogramma met drie balletten en een ontdekkingstocht in de wereld van Americana. Dit en meer deze week in Groningen en Drenthe

Deze week is er weer van alles te doen in Groningen en Drenthe. Zo komt Valentijn de Heer in Assen alles vertellen over zijn roman Beste mevrouw Eva. Verder is er een dansprogramma in Groningen en nog veel meer cultureel vertier.
Schrijver en zorgmedewerker Valentijn de Heer is tijdens een nieuwe editie van INKT op locatie te gast bij boekhandel Van der Velde om alles te vertellen over zijn roman Beste mevrouw Eva. Valentijn de Heer publiceerde eerder al korte verhalen, dit is zijn eerste roman. Op het omslag van Beste mevrouw Eva prijkt het houten huisje van schrijver Maarten Biesheuvel, wiens vrouw Eva heette. Uit interviews blijkt dat Valentijn de Heer vroeger bij de Biesheuvels over de vloer kwam en dat het boek verschillende autobiografische elementen bevat. Elias woont met zijn ouders in een welgestelde wijk van Leiden. Als hij een verstandelijk beperkt broertje krijgt, veranderen de toch al moeizame verhoudingen binnen het gezin. Zijn vader wordt steeds gewelddadiger en zijn moeder is niet bij machte om hem en zijn broertje te beschermen. Elias kruipt meer en meer in een ouderrol. Hij neemt de zorg voor zijn broer op zich, bekommert zich om het welzijn van zijn moeder en is iedere dag bezig zijn vader te behagen. Buitenshuis houdt hij de schijn van een gelukkig gezin op. Hij vindt zijn toevlucht een paar straten verderop, in het houten huis van een ouder echtpaar. Er ontstaat een band tussen hem en Eva, aan wie hij zijn thuissituatie toevertrouwt. Haar huis wordt zijn droomland, dé plek waar hij hoopt voor altijd te blijven.
Als op een dag de kinderbescherming bij het gezin op de stoep staat, blijkt alles waar Elias zijn hoop op had gevestigd een illusie.
Assen – Van der Velde Boeken, di 20-22 uur, 8 euro, Bibliotheekleden €4,00
Dansprogramma met drie balletten
The Beauty of it all is een dansprogramma van het Nederlands Dans Theater 2. I n dit dansprogramma dansen de dansers in drie uitdagende balletten. Jirí Kylián laat het publiek een stuk zien waar het draait om een spel van zoeken en gezocht worden en van vasthouden en vastgehouden worden.
De titel verwijst onder meer naar de lengte van het werk en gaat over minstens vier elementen: tijd, snelheid, liefde en constante veranderingen. Het stuk bevat muziek die varieert van Dean Martin tot mambo en van techno tot traditionele Israëlische muziek, en haalt de scheiding tussen de dansers en het publiek weg.
Groningen – SPOT/Stadsschouwburg, di 20.15 uur, 26 euro
Een ontdekkingstocht in de wereld van americana
Zanger Tim Knol gaat op ontdekkingstocht in de wereld van americana. Hij is gek op traditionele Amerikaanse muziekstijlen als soul, country, rhythm-and-blues en folkmuziek. En zoals dat bij Knol gaat: automatisch dienen zich dan ook nieuwe liedjes bij hem aan. Aan de hand van verzamelde foto’s en verhalen over bijvoorbeeld Tecumseh Valley van Townes Van Zandt, Southern Man van Neil Young en Deep River Blues van Doc Watson doet Tim Knol muzikaal verslag van zijn ontdekkingen. Daarnaast speelt hij in Gets the Blues liedjes van zijn nieuwste album.
Tim Knol is woensdag te zien in De Klinker in Winschoten.
Na vier voorstellingen naar zijn werk en een jarenlange samenwerking met Toon Tellegen is Thomas, Sacha en Jos terug in het theater met de voorstelling: Twee oude vrouwtjes. Een collectie van korte liefdesscènes over menselijk verlangen in de nadagen van het leven. Een herkenbare en poëtische voorstelling over levens die eindigen, gemis en dat liefde in vele vormen voorkomt, maar boven alles universeel is. De verschillende koppels kunnen niet zonder elkaar, maar met elkaar is het zo nu en dan ook niet alles. Ze houden zoveel van elkaar dat ze er bijna ongelukkig van worden.
De twee vrouwtjes beminnen en bevechten elkaar, ze hemelen elkaar op en verachten elkaar. Hoe het ze vergaat is in elke scène, vol verlangen en weemoed, humor en tragiek, steeds verrassend anders. De voorstelling is woensdag in De Nieuwe Kolk in Assen. Er zijn 2 shows, de eerste begint om 16.00 uur en de tweede om 20.00 uur.
Ebel Glastra geeft woensdag een lezing over leembouw en het gebruik van kleurpigmenten in Mali. Om verloren gegane kennis op te doen reisde Glastra onder andere naar Mali, waar leembouw nog heel normaal is. Ebel Glastra werkt graag met leem, een natuurlijk materiaal.
Werken met leem is werken met je hoofd, je hart en je handen. Het is creëren met eerlijke, natuurlijke materialen. Met echt gereedschap. Puur materiaal vraagt om authentieke ambachtskennis. Weten wat je doet. Die kennis ontstaat pas na langdurige ervaring. Zo krijgt het oudste bouwmateriaal in de wereld zijn verwerking waar het recht op heeft.

Categorieën: Schoonheid

Aanbevolen nieuws

Wat is er met Wendy van Dijk gebeurd?

Wat is er met Wendy van Dijk gebeurd?

Door Esmee van der Velden 248 weergaven
Tui trekt aan bij terugkeer naar beurs in Frankfurt

Tui trekt aan bij terugkeer naar beurs in Frankfurt

Door Mare Hotterbeekx 968 weergaven

Auteurs

Populair nieuws

Tui trekt aan bij terugkeer naar beurs in Frankfurt

Tui trekt aan bij terugkeer naar beurs in Frankfurt

Door Mare Hotterbeekx 968 weergaven
Met pionnen op jacht naar de draak

Met pionnen op jacht naar de draak

Door Jurian Ubachs 875 weergaven

Gerelateerd nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website